Logo mojakontuzja.pl - kontuzje sportowe, urazy, zwichniecia - leczenie i rehabilitacja

Regeneracja i odżywianie

Najlepsze źródła składników mineralnych

poniedziałek, 8 Listopad 2010, 

Najlepsze źródła występowania składników mineralnych: chromu, cynku, fosforu, jodu, magnezu, manganu, miedzi, molibdenu, potasu, selenu, wapnia oraz żelaza.

Chrom Cynk Fosfor
- Jaja
- Bataty
- Jabłka
- Ziarna zbóż
- Wołowina
- Sery
- Wino
- Ziarna zbóż
- Drób
- Migdały
- Otręby
- Ryby morskie
- Warzywa strączkowe
- Grzyby
- Jaja
- Drób
- Jogurt
- Mleko
- Ryby
- Maślanka
- Wątroba wołowa
Jod Magnez Mangan
- Jaja
- Ryby
- Orzechy
- Sery
- Sól jodowana
- Mleko
- Wątroba wołowa
- Awokado
- Banan
- Orzechy
- Mleko
- Ziarna zbóż
- Warzywa strączkowe
- Pieczywo pełnoziarniste
- Ziarna zbóż
- Żurawina
- Warzywa strączkowe
- Orzechy
- Brokuły
- Szpinak
- Herbata
Miedź Molibden Potas
- Awokado
- Ziarna zbóż
- Owoce morza
- Ziemniaki
- Orzechy
- Rodzynki
- Wątroba wołowa
- Ziarna zbóż
- Chude mięso
- Podroby
- Fasola
- Mleko
- Szpinak
- Kapusta
- Awokado
- Banan
- Ziemniaki
- Mleko
- Kiełki pszenicy
- Fasola
- Sałata
Selen Wapń Żelazo
- Drób
- Chuda wołowina
- Orzechy brazylijskie
- Ziarna zbóż
- Owoce morza
- Ryby morskie
- Podroby
- Mleko
- Jogurt
- Kefir
- Maślanka
- Ser żółty
- Jaja
- Tofu
- Pieczywo pełnoziarniste
- Ziarna zbóż
- Szpinak
- Jaja
- Wołowina
- Rodzynki
- Fasola